ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH

w Wodzisławiu Śląskim

Erasmus+ 2022-2025

NIEZWYKŁE WARSZTATY KULINARNE ZERO WASTE

W ramach projektu Erasmus+ Generations Cycling 4 Inclusion & Climate Action zorganizowaliśmy wyjątkowe warsztaty kulinarne oparte na zasadzie zero waste -eliminowanie odpadów i wykorzystywanie wszystkich zasobów. Zatem: z obierek po ziemniakach, użytych do przygotowania placuszków ziemniaczanych zrobiliśmy kruszonkę ziemniaczaną w karmelu; z obierek po bananach - nawóz, zaś z samych bananów- chlebek bananowy; z karmelu, który pozostał na patelni - mleko karmelowe; z kaszy jaglanej z poprzedniego dnia - pudding waniliowy; z warzyw z rosołu - wytrawną pastę warzywną, a zieloną część rzodkiewek zmiksowaliśmy w pesto.

Przepisy w załączeniu. Spróbujcie sami!

Dziękujemy Pani Małgorzacie Czyż, specjalistce m.in. od kuchni Zero Waste, instagram@w_kuchni_gosh

Dziękujemy Dyrekcji Zespołu Szkolno - Przedszkolnego nr 7 w Wodzisławiu Śląskim za udostępnienie kuchni.
Dziękujemy Pani Dorocie Wojaczek i jej podopiecznym.

Siekali, obierali, myli, piekli, smażyli, sprzątali, przyprawiali, kosztowali, częstowali: Julia Balińska, Aleksandra Bednorz, Jakub Czyż, Amelia Kaczmarz, Magdalena Kucza, Oliwia Mężyk, Tytus Orszulak, Klaudia Przyczka, Jakub Wlazeł.

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok